USZCZELKA POD GŁOWICĄ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wracam po przeglądzie od mechanika i jestem niepocieszony.
Prawdopodobnie będę musiał wymienić uszczelkę pod głowicą.
Czy ktoś wymieniał tą uszczelkę przy 1,5 ?
Jakie są koszty i co przy okazji warto wymienić ?

No niestety uszczelka pod głowicą to :

- planowanie głowicy
- wymiana uszczelniaczy zaworów
- wymiana wszystkich uszczelek i uszczelniaczy
- wymiana oleju, filtra
- wymiana płyny chłodniczego

Jesli trzeba, to należy wymienić:

- rozrząd (jeśli zbliża się termin wymiany)
- pomopę wody

Wszystkie koszty (robocizna, planowanie, uszczelniacze zaworów, uszczelki, płyny) ok. 600 zł.

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-07-25 11:30:53 ]

JACO no co ty?? nie rozpedziles sie za bardzo?? ja wymienialem uszczelke przy 113tys i oto wypis z rachunku..
uszczelka 82.25zl
pasek rozrzadu 70zl
pasek klinowy 44.30
kolo posrednie 74.39
robocizna 225zl
naprawa klaskonu 25zl
plyn spryskiwacza 37.00
ceny netto..wartosc brutto za calosc 681.66

ale zadnego planowania i wymiany uszczelniaczy nie bylo

Panowie a jak sprawdzic czy wydmuchało uszczelke?Mam 110kkm i moze tez by sie przydała wymiana bo cos ostatnio odczuwam lekki spadek mocy nie wiem czy moze gaz jakis kiepski zalałem czy to wina uszczelki.

Jaco!

Mój mechanior szacował wydatek na poziomie ca. 1 tyś. zł!

Swoją drogą to i tak za ok. 2 tyś. km będę musiał zminić olej i filtr oleju. Na jesieni planowałem zmienić płyn chłodniczy (mam już zgromadzone w tym celu w piwnicy 10 litrów z zakresem do -40 oC) a rozrząd z pompą wody zmieniałem 1,5 roku temu (wyjeżdziłem od tego czasu dokładnie 30 tys km), więc może się zdecyduję?

Wygląda, że tylko pierwsze trzy punkty musiałbym wtedy "zaliczyć". Ale jak przekonać mechaniora żeby zrobił to za przyzwoitą cenę?

Ile kosztuje samo planowanie? Jaki jest koszt oryginalnej uszeczelki pod głowicę? Ile kosztują te uszczelniacze zaworów? Jakbyś wiedział to odpisz, proszę i pozdrawiam,

Wrolo

Cytat:
2004-07-25 18:56:51, qbaj pisze:
JACO no co ty?? nie rozpedziles sie za bardzo?? ja wymienialem uszczelke przy 113tys i oto wypis z rachunku..
uszczelka 82.25zl
pasek rozrzadu 70zl
pasek klinowy 44.30
kolo posrednie 74.39
robocizna 225zl
naprawa klaskonu 25zl
plyn spryskiwacza 37.00
ceny netto..wartosc brutto za calosc 681.66

ale zadnego planowania i wymiany uszczelniaczy nie bylo

Jak nie było planowania głowicy, to robota została spartaczona i basta.
Przy tym przebiegu i zdjętej głowicy POWINNO wymienić się uszczelniacze zaworów.

Nie wymieniali oleju???????????
Nie wymieniali płynu chłodniczego?????????????
Nie wymieniali uszczelniaczy wałka rozrzadu, uszczelek pod kolektorami, uszczelki pod pokrywą zaworów?????

aaa i jeszcze jedno - cena 600 zł. to orientacyjna cena i trzeba mieć na uwadze ,że robił mi to mój dobry znajomy - przepraszam za lekkie wprowadzenie w błąd.
Normalnie cena byłaby conajmniej o 150 zł. wyższa (za kompleksową usługę).

Wrolo:

- Co do oleju i płynu, to tzreba je wymienić ,gdyż zazwyczaj płyn zanieczyszcza się olejem, a olej płynem.
- Rozrządu i pompy o przebiegu 30 tys km ja bym nie ruszał.
- Cena planowania z wymianą uszczelniaczy zaworów, to coś ok. 200 zł. (u renomowanego szlifierza), ale dokładnie nie pamietam.
- Uszczelka nie musi być oryginalna - wybierz coś z renomowanych zamienników
- Uszczelniacze zaworów zmienili przy planowaniu głowicy , więc ich cenę wliczyli w koszt planowania.

I jeszcze jedno - Panowie nie ściągajcie głowicy jesli tylko się Wam wydaje ,że cos jest nie tak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wymianę uszczelki róbcie TYLKO i wyłącznie jesli jest taka wyraźna potrzeba - masło na korku oleju, zanieczyszczony płyn chłodniczy, praca na trzech cylindrach + dym z wydechu itp. itd.

JACO święte słowa mówi

Wobec tego - mie ma żadnego z objawów opisanych przez Jaco - daję sobie spokój z tym pomysłem. Na szczęście!

Pozdr.,
Wrolo

Juz chyba to gdzies pisalem, a jak nie, to pisze...

Tydzien temu odebralem auto od mechaniora. Wlasnie mialem problem z uszczelka pod glowica(tylko tutaj z tego co pamietam bylo pytanie o 1,5 16V)...
No ale...

U mnie to wygladalo tak:
1)Filrty
2)Olej
3)Swiece
4)Kable WN
5)Pasek rozrzadu
6)Rolka napinacza
7)Pasek kilnowy
Uszczelka
9)Planowanie
10)Uszczelniacze
11)Wymiana dwoch zaworów -coś dziwnie chodzily.

(mialem totalnie zarżniętę łożysko od rolki, a ja myslalem, ze to wydech dziurawy i tak halasuje )
Poza tym ... koleś (mechanik) mi powiedzial, ze przed zakupem ktos tu robil uszczelke, bo tez mu musialo lac, ale spartaczyl sprawe, bo nie splanowal glowicy, tylko "w stodole" wymienil uszczelke i dociagal na sile srubami, mysląc ze zniweluje nieszczelnosc. Efekt ? =>POKRZYWIONA GLOWICA !!! Ponoć goscie od planowania to sie za glowe łapali (tam mi mechanik mówił) - a raczej mu wierze, bo to taki dosc znajomy koleś. Glowice zrobili ładnie, ani grama oleju na zewnatrz, jest roznica pod butem Przedtem gdy sie przygrzal byl mulowaty => kompresja mu uciekala pod uszczelka

Jeszcze koleś mowi, ze by sie przydalo lozysko od klimy zmienic, bo tez halasuje, ale lozysko+spuszczanie i napelnianie klimy+robota=ok. 4 stowek Na razie mam inne wydatki.

Acha... co do ceny...
Wraz z czesciami (bo troche ja kupilem, troche mchanior) ... wyszlo mnie 934zl. Kumpel, ktory jezdzi Lanim mowi, ze niewiele

hym, to ja dorzucę swoje 5 groszy... ze względu na to że zaczynam zauważać spadek mocy oraz ubytek płynu chłodniczego zacząłem interesować się uszczelką pod głowicą, moj mechanik wycenił mi koszt wymiany na 250 zł plus koszt uszczelniaczy zaworów. W kwotę 250zł wliczone były : uszczelka pod głowicę i 30zł za planowanie. I to wszystko super fajnie , ale w przypadku jeżeli nic nie stało się z blokiem silnika, bo jeżeli planowaniu trzeba by poddać blok to koszta wzrosną niemiołosiernie. Podejrzewam że uszelka uległa zniszczeniu w okolicy kanałów którymi jest tłoczony płyn chłodniczyi wywala go na zewnątrz. Pytanie tylko czy ten wyrzucany płyn wyrzłobił tylko głowicę czy też blok??!! jak narazie czekam i obserwuje.

Mysle ze naaszego bloku nic nie ruszy
Raczej bym sie nie stresowal ze trzeba bezdie planowac blok.
Pozdr
Jadzwin