Układ paliwowy / odpowietrzenie zbiornika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Czy ktoś z Was wie może jak działa i jak poprawić odpowietrzenie zbiornika paliwa?

Wężyk odprowadzający opary ma swoje ujście pod chłodnicą. W prawym nadkolu (pod akumulatorem) jest jakieś takie ustrojstwo, wygląda na filter.

Jak działa ten układ? Jak go można udrożnić?

Pozdr.,
Wrolo

To ustrojstwo to pochłaniacz par paliwa.jest wypełniony węglem aktywowanym.
Na dole tego zbiornika jest otwór, którym dostarczane jest powietrze.
Na górze natomiast jest zawór sterowany podciśnieniem z kolektora dolotowego. Zawór otwiera przewód prowadzący do kolektora dolotowego.
Gdy silnik pracuje, podciśnienie otwiera zawór i pochłaniacz jest "wentylowany" - powietrze przepływa przez pochłaniacz wlatując dołem i wylatując w górą poprzez wspomniany zawór do kolektora dolotowego.
Usterka tego urządzenia polegać może chyba tylko na uszkodzeniu zaworu lub jakiejś nieszczelności.
Jak to sprawdzić - procedura jest zdaje sie opisana w książce serwisowej.

Robert!
Dzięki za odpowiedź i wskazówki. Zaraz poszukam w książce, ale moja usterka polega na tym, że cieknie mi z tego węża! Jedzie wachą jak cholera a pod autem robi sie kałuża Skąd to może się brać? Żeby paliwo wlatywało do odpowietrzacza...

witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu, ale mam pytanie jak dobrze odpowietrzyć lub sprawdzić czy wszystko jest ok z układem paliwowym ? Gdyż kumpel miał w Seju tak, że gdy dał mocniej jak lał paliwo to mu wybijało, u mnie jest tak samo, był w serwisie i mu naprawili. Więc co to może być ?

Znów Ci się nie chciało skorzystać z wyszukiwarki? Masz i spadaj.

-----------------
czasem tu zaglądam

nic tam nie ma jak sprawdzić lub odpowietrzyć. Tylko o tym, żeby przekręcić pistolet ... i sam spadaj

no taaa...i jest jak zwykle

Czytać ze zrozumieniem to dla żóltego GIGA PROBLEM ale obrażać kogoś bułka z masłem

/ bez głębszego komentarza - gryzę się w język , bo znowu będzie że gnoję bez potrzeby żółtych oszołomów /

Cytat:
2010-12-02 20:29:41, VEndriuV pisze:
nic tam nie ma jak sprawdzić lub odpowietrzyć. Tylko o tym, żeby przekręcić pistolet ...

Ale przecież to chyba wystarczające rozwiązanie
ja i tak niezbyt często leje benzyne, więc mi to nie przeszkadza

Pozdr.

tyle, że u mnie t nie pomaga, a na pewno nie jest to "odpowietrzenie układu" o które pytam.

I nikt tutaj nikogo nie obraża, sam zaczyna.

To juz wole żeby wybijało, bo widać, wszyscy tutaj juz znudzeni Espero, tyle, że wolniej bede lał.

[ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2010-12-04 11:23:46 ]