Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2002-12-11 11:40:09 Rano jak urochomie autko (naszczescie nie ma z tym problemow) i puszcze sprzeglo to samochod rusza czasem nawet jakies 10 cm do przodu, a jest na bank na luzie. Dzieje sie to bardzo zauwazalnie jak sa duze mrozy, ale czasem i jak jest powyzej zera to tez czuje leciutkie szarpniecia do przodu, ale znacznie mniejsze. W niczym mi to nie pzreszkadza i nie mam zauwazalnych problemow ze sprzeglem (pracuje tak samo od dluzszego czasu), ale chcialbym sie dowiedziec co to moze byc, bo nie chcialbym zeby mi sie cosik zepsulo w trasie przy duzym mrozie. |
yakoob polonez fso1,5 SLE+Lpg Wrocław | 2002-12-11 12:04:16 CZE
To jest całkiem normalne. po prostu tarcza sprzęgłowa skleja się i stąd to delikatne szarpnięcie. W czsie mrozów jest to bardziej zauwarzalne bo dodatkowo wszystko zamarza. Nie martw się tym albo spróbuj nie zostawiać na biegu autka jeśli ci to przeszkadza. |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-12-11 12:25:12 U mnie też tak jest.
Wtedy trzeba by zaciągnąć ręczny , który też potrafi przymarznąć.Więc coś za coś Ja wolę zostawiać na biegu |
Wyrwizab (M) x | 2002-12-11 12:29:39 Moim zdaniem gesty olej powoduje zwiekszenie oporow i to dlatego sobie autko troche jedzie. |
RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2002-12-11 13:21:48
Juz sie nie martwie. Myslalem ze tylko moj poldi lubi jezdzic na luzie |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2002-12-11 23:24:56 tutaj sprzeglo nie ma nic do rzeczy, jakby sie skleilo to by co najwyzej bieg nie chcial wejsc lub by zgrzytnol, przeciez za sprzeglem jest skrzynia ktora jest na luzie, wiec to wlasnie w niej gdzies jakos przez gesty olej przenosi sie moment na kola,
ja mam to samo |
Orion Polonez Caro Łódź | 2002-12-12 12:39:10 To ja ostatno wymienialem tarcze w moim bolidzie i jak stal na koziolkach wlaczylem silnik i na luzie normalnie obracal sie wal wał i tarcze tez sie krecily . Troszke mnie to zdziwilo i zlapalem reka i juz sie nie krecily ale gdy puscilem znow zaczely . Nie znam sie za duzo ale czy tomoze byc powod zle naciagnietej linki sprzegla ???
|
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2002-12-12 12:49:03 Ten objaw co pisze RX to nic innego jak mocno zgęstniały olej w skrz.biegów. Jak odpalasz silnik to masz wł. sprzęgło więc skrz. nie pracuje. Dopiero jak puszczasz sprz. to załączasz skrz. i opory spowodowane przez zgęstniały olej powodują nieznaczny ruch do przodu ... Jest to normalne zjawisko w PN z olejem nowym lub o wyższej gęstości. Nie spotkałem się z opinią by było tak samo gdy skrz. zalana jest olejem syntetycznym. |
scorpio Biały scorpion 2107 Bytom | 2002-12-12 14:30:45 ten objaw występuje także w Ładach - Panowie.
Nie jest to nic strasznego, tylko gęsty olej. |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2002-12-13 00:06:42 Orion tez mam to samo, poprostu jest to to samo co tu piszemy wlasnie olej, tylko widac to dopiero jak nie ma prawie zadnych oporow, bo masz kolo w gorze i dzieje sie to nawet kiedy jest cieplo
|
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2002-12-13 01:59:03 Moim zdaniem Orion spoko martwilbym sie jakby sie nie krecilo |
Voy Miłośnik FSO Poldżons Constarownia/Sunderland | 2002-12-13 09:48:05 Uff to spoko bo myslalem ze to cos dziwnego dzieje sie z moim zielony potworkiem |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2002-12-13 13:25:11 A może linka? Byłem przekonany, że moja jest spoko, podjechałem do znajomego bo "troszeczkę" pedał opadł. W ostatnim momencie jak sie okazało, zostały już tylko 3 włoski na wejściu do pancerza. No i przy wrzucaniu wstecznego lubił sobie zgrzytnąć. |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2002-12-14 11:43:08 A ja nie mam problemow z linka (bo jej nie mam ), chyba ze z ta do predkosciomierza, bo mi bardzo halasuje, zwlaszcza, jak postio na mrozie... |
loco Polonez Kombi Wrocław | 2002-12-14 11:55:10 Wracając do podstawowego problemu:
Ten mały ruch do przodu jest oczywiście wynikiem dużej gęstości oleju, ale to już zostało powiedziane. Ja dodam tylko, że na podobnej zasadzie (wykorzystanie lepkości cieczy) działa sprzęgło hydrokinetyczne przy automatycznej skrzyni biegów. I dlatego w automacie (w pozycji "drive") trzeba podczas postoju trzymać nogę na hamulcu bo auto pełza. |
Maarcin Miłośnik FSO VW Passat B-4 1.9 TD ... Otwock | 2002-12-14 17:40:37 Tak, ta jazda na luzie w zimę to standard (doświadczenie dwóch polonezów, DF-a, a nawet Hondy - choć w minimalnym stopniu).
Ale swoją drogą czasem trzeba uważać. Ja w poprzednim polonezie o mało reflektora nie potłuklem w garażu o stojący tam motor, jak zapomniałem o tym efekcie. pzdrv |