Optymalna temp. silnika w 128

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam taki malutki problemik z silnikiem
Mialem jeszcze w moim 128 oryginalny termostat ten osadzony na stale w obudowie ale niestety latka daly o sobie znac i padl tzn wogule sie nie otwieral

Wiec wziolem obudowe z zastawy ta rozbieralna no i wsadzilem tam termostat z poldka dwu stopniowy 88 C otwarcie no i makabra w silniku sie juz gotowalo a termostat caly czas zamkniety dolny waz calkowicie zimny

Wiec wpadlem na pomysl rzeby calkowicie wyjac termostat no i ok jak jechalem przez miasto w lato wiadomo korki i inne sprawy to sie wskaznik podnosil do polowy ale jak wyskoczylem w trase to lezal na dole nie ruchomo tak go chlodzilo.

Ostatnio dorwale szczatki jakiegos silnika fiatowskiego za cholere nie wiem jakiego OHV 4 gary na oko jakies 1500 1600 napewno nie polonez ani 125 no i znalazlem w nim piekny termostat jednostopniowy z temperatura otwarcia 82C no i wsadzilem do 128
jak sobie jade nie zaleznie praktycznie od tego czy miasto czy trasa wskaznik utrzymuje sie gdzies 4mm od czeronej kreski i tak sobie stoi waz dolny cieply nie goracy wentylator mi sie ani raz nie zalaczyl.

Mam pytanko czy to jest dobra temperatura albo czy mozna kupic jakis termostat otwierajacy sie np przy 78 C wiem ze byly takie we fiatach tylko za cholere nie wiem z czego go dopasowac

Z gory dzieki

pozdrawiam

Mnie wentylator się załącza jak tylko wskazówka przekroczy 90 stopni. Na trasie temperatura to okolice 80-85 stopni. miasto wiadomoze ciut więcej.

czy wnetrze termostatu od poloneza nie dziala przypadkiem odwrotnie ??? nowy termostat do 128 w sklepie kosztuje ok 50zl . morzna tesz poszukac od zastawy.

Witam

Dzieki za info szukalem juz we wszystkich mozliwych sklepach w okolicy ale Panowie jak slysza 128 to kiwaja glowami i nie chce im sie szukac w katalogach czesci poprostu calkowita porazka.
moze byl montowany taki termostat w jakims nowszym fiaciorze jak powiem ze potrzebuje termostat np do uno to napewno sie znajdzie.

pomocy bo juz naprawde nie wiem gdzie takie cudo zdobyc

Ja moge sie zapytać czy w zaprzyjaźnionym sklepie nie będą mieli. Tzn będą mieli na 100%... tylko podaj swój silnik, żebym mógł dobrze określić.
Sklep to Yugo-Mot plus fiat, lancia...

Witam

Duzo juz slyszalem o tym sklepie
To jest silnik 1300 z tym ze obudowe termostatu mam juz taka sama jak w zastawie 1100p

Dzieki i pozdrawiam