E-36 - jakie felgi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w historii forum (według wyszukiwarki).
Jakie felgi można włożyć do E-36? Chodzi mi o to, czy felgi od BMW serii 5 i 7 podchodzą. Po prostu szukam felg do e-36 a w ogłoszeniach jest wysyp felg do serii 5 i 7.

Argument, że ET22 nie zmieści się w E-36, które ma w standardzie ET42 jest trochę wątpliwy, gdyż skoro przy ET-42 mieszczą się śmiało opony 225, to z ET22 powinny się mieścić opony 195 według mnie.
Jak wygląda sprawa ze średnicami wewnętrznymi? Czy seria 3 i serie 5 i 7 mają ją taką samą?

Powiem tak...
Nieraz widzialem na E-36 orginalne felgi BMW ktore pochodziły z modeli E-34, E-39, E-32, E-38. Rozstaw jest ten sam. Jesli chodzi o wspolczynnik ET, to im mniejsza liczba tym bardziej felga wystaje na zew. auta. Spokojnie mozesz przysadzic felgi z 5-ki czy 7-ki. Np. 18 cali. bedzie to 225/40/18. Trzeba tylko uwazac bo niektore z felg o wiekszej srednicy, maja inna szerokosc. Sa bowiem felgi ktore wygladem sie nie roznia ale np. w 5 standardowo maja mniejsza szerokosc niz w 7 (wspolczynnik "J") W E-36 mozesz bez problemu zalozyc kazda felge BMW. Przod max 8J tyl max 9J. Wiecej nieradze....
Pamietaj tylko o dobraniu wysokosci opon do srednicy felg

Dzięki
Mi chodziło o jakieś 6.5-7J R15 ET22 na zimówki o szer 185-195
Więc jestem spokojny już

Cytat:
2004-10-06 23:46:50, miX-men pisze:
W E-36 mozesz bez problemu zalozyc kazda felge BMW. Przod max 8J tyl max 9J. Wiecej nieradze.... Pamietaj tylko o dobraniu wysokosci opon do srednicy felg

No tak, a felga 17tkę 8J ET12 wejdzie? A jak wejdzie to pewnie trzeba będzie opony conajmniej 225 kupić? i wysokość max 45 pewnie

po założeniu takiego niskiego profilu często trzeba odwiedzać warsztat w celu wymiany elementów zawieszenia

Więc tak.E36 ma ET 42-jest to wartość w mm, e32 i e34 ma ET 22 więc przyłóż swoje koło tak jak byś miał 2cm dystans.Zobaczysz na jakie ET możesz sobie pozwolić.Odradzam Ci zakładania felg od 5 czy 7 bo będą kłopoty z obcieraniem.Felgi od e39 czy e38 mają większe środki, także jest to drugi problem.Jeśli nie chcesz kłopotów załóż felgi tylko od e36. Szerokość nie gra roli.

w takim razie jakie najmniejsze et moze byc do e36 zeby felga nie wystawala??

Cytat:
2005-07-26 14:55:08, GrubyE36 pisze:
w takim razie jakie najmniejsze et moze byc do e36 zeby felga nie wystawala??

najprawdopodobniej będzie to Et 20 przy standartowych rozmiarach opon i szerokości felgi. Tak jak ktoś pisał, że stalowe felgi z E34(ET20) idealnie pasują do E36(Et42), siedzą wtedy równo z błotnikiem.
Wiesz Et20 = felga bardziej na zewnątrza auta
ET 42 = Felga bliżej środka auta

Felgi z 5 i 7 nie pasują do 3 (e36) bo jest inna średnica pierścienia centrującego, trzeba by przerabiać.
Jeśli chodzi o wielkość to na et38 wchodzą 18" J8 z oponami 225/40 i jest ok

ja wsadzilem do mojej e-36 felgi 16/205/50 et 24 troszke bylo problemu obcieraly z tylu o nadkole przy samym zderzaku musialem uzyc gumowego mloteczka i podklepac lekko rancik w blotniku wsadzilem tez gumy usztywniajace i jest super z tylu wyglada extra...a przod troszke wyszedl z nadkola fajnjie ja poszerzylo...

et 20 na 16"chyba nie wejdzie

pozdrawiam

czyli takie felgi powinny swietnie pasowac a jakie opony do tego

Rozmiar 8 x 17
Rozstaw śrub 5 x 120
ET 47

NAWET SPORY WYBOR, I TANIO

PS: Przymierzam sie do zakupu Exclusive-Line Seria: EXCLUSIVE_L 17" bo cena jest dobra 1360 zł, fakt ze powierzchnia lakierowana ale fajny wzor i co najwazniejsze nowe.

[ wiadomość edytowana przez: zdunekm dnia 2006-04-01 23:31:28 ]

chce kupic felgi 17" do 325i coupe

jak szerokie moge wsadzic oraz jakie powinno byc et??

wracam do sprawy felg i mam pytanie bo kupile do e36 sedana 17 calowe ale szerokie na 10 tyl i maja et 40 mam obnizone zawieszenie o 40mm i troszke ocieraja co mam zrobic

Podnieść zawieszenie o 20 mm

delikatnie poprzyginać ranty błotnika.no chyba że już ktoś to wcześniej zrbił to już nic nie poradzisz.

no ja powiem tak ..... mam E36 i E34 i felgi od 5 do 3 mi nie pasują bo wystają poza obrys auta więc jeśli felgi od 5 to musiałyby być jakieś nie zbyt szerokie ......
ale do E36 polecam ATS Comet ..... w zeszłym tygodniu założyłem i efekt jest pozytywny tak jak widać na moich fotkach .... felga ma 8.5 " szerokości i 17" średnicy i pasuje idealnie , nic nie obciera .

mam pytanie. znalazlem na allegro oferte felg tylko ze rozstaw srub jest 5x114,3 a w e36 jest 5x120 i ciekaw jestem czy felgi beda pasowaly czy nie ma najmniejszych szans, i mam tez jak to jest wlasnie z tymi srubami ?? oto AUKCJA