Sportowy wydech do E36 318tds

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim powiedzcie mi co myślicie na temat sportowego wydechu do 318tds. Mam zamiar kupić Tłumik KM TURBO bo jest tani ok200zł ale podejrzewam że będzie głośny bo ma 12,5cm średnicy. Co sądzicie?

"Sportowy" tlumik bez przerobek silnika i ukladu dolotowego zupelnie nic nie daje, poza halasem. Najczesciej pogarsza prace silnika. Jesli nie chcesz wydawac pieniedzy na oryginalny tlumik BMW, mozesz kupic tanszy odpowiednik Walker lub Bosal.

a ja ci powiem tak tłumik w tds nie jest w ogóle potrzebny sam sie zdziwiłem jak u siebie go wyjąłem 0 zmian dzwięku minimalnie zaczeło być słychać gwizd turbiny i nic pozatym

Też miałem kiedyś sportowy tłumik Remusa w Golfie 3 TDI, efektu dzwiękowego praktycznie żadnego, może minimalny ,ale szczrze mówiąc nie do odróżnienia. Tak więc szkoda kasy na sportowe tłumik jak się liczy na jakiś efekt dzwiękowy w dieslu, a o zwiększeniu mocy to nawet nie rozmawiajmy, to to temat taki sam jak magnetyzery lub inne magiczne użądzenia które zrobią z silnika rakiete za 20zł Jak tak dalej pójdzie to ludzie będą twierdzili że choinki zapachowe dodają po 10KM każda

[ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2004-12-13 17:09:48 ]

Słuchajcie nie rozchodzi mi się o to aby zwiększyć moc bo to nierealne ale o to że nawet zamiennik kosztuje ok600zł, a ten z nierdzewzki sportowy kosztuje 200zł i obawiam się tylko czy nie będzie dużo głośniejszy bo tak jak mówiłem jest to głównie tłumik przelotowy-12,5cm średnicy ma puszka- i czy nie pogorszą się osiągi bo tak niektórzy mówią-w końcu jest to diesel i ma większe ciśnienie spręrzania. Więc czy ten tłumik się nadaje bo z tego co wiem stosuje się go w benzynce-sprzedawca mówi że się nadaje i że może minimalnie głośniej chodzić ale że nie będzie napewno buczał. Przecież ta pucha jest dużo mniejsza od oryginału więc pewnie będzie dużo głośniejszy-dlatego boję się go zakładać. Prubować czy nie?

jak nie zalezy ci na mocy a boisz sie zeby nie byl za glosny to poprostu zaloz ladna koncowke...

Cytat:
dużo mniejsza od oryginału więc pewnie będzie dużo głośniejszy

przecież ci napisałem zenie będzie a jak nie wierzysz to odkręć dwie śróbki za katalizatorem i zapal samochód ,nie będzie żadnej zmiany akustycznej

chcez zamienić siekierkę na kijek

nikt nie ma tak dopracowanego wydechu jak bmw
więc zamiennik tańszy niż 1000zł będzie gorszy

on ma rację ( tolo84 )

jak nie zalezy ci na mocy a boisz sie zeby nie byl za glosny to poprostu zaloz ladna koncowke...

...za 200zł -śśmiech

a czy sportowy tłumik zwiększa spalanie mowoe o silnikach benzynowych ,bo wydaje misię ze tak

watpie co ma tlumnik do spalania ??? moze sie myle ??

jak niektore tlumiki podnosza moc to pewnie tez jakies lipne moga miec wplyw na spalanie

moim zdaniem dużo większy wpływ na osiągi ma dolot a nie wydech a największym nieporozumieniem są miksery do gazu , to tak jakby człowiekowi kazać oddychać przez słomke

no i właśnie jestem ciekaw jak właściciel rozwiązał problem i jakie były tego efekty??