Czy to regulator napięcia???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich. Ostatnio w nocy zauważyłem, że na jałowych zaczyna jarzyć mi się kontrolka ładowania. Pojechałem do elektryka, który stwierdził, że na akumulatorze na jałowych mam prawie 15V a to jest za dużo. Przy wzroście obrotów spada do 14,3V ale to 15V może podobno spowodować niezłe komplikacje. Elektryk twierdzi, że to regulator napięcia. Chciałbym zasięgnąć waszej opini na ten temat.

A ile masz dokładnie?
"prawie 15" co to znaczy?
zdaje się, że na jałowych obrotach powinno być 14,4V
Ale zawsze jest chyba jakaś tolerancja?
Weź miernik i sam pomierz - jak jest na wolnych obrotach, jak się zmienia po załączeniu dużych odbiorników prądu. I czy spod maski nie słychać "śpiewania" o tonacji uzależnionej od liczby włączonych odbiorników prądu.
No i najważniejsze - sprawdź wszystkie połączenia kabli w okolicach akumulatora (choć przypuszczam że Twój elektryk też na to wpadł )

Bez załączonych odbiorników 14,96. Po zapaleniu mijania 14,6 i jeszcze kontrolka żarzy się. Przy 1500 obr/min gasnie zupełnie. Dziś nie mam czasu żeby sprawdzać połączenia kabli przy akumulatorze ale jeśli to może mieć wpływ to sprawdzę. Dzieki.

napiecie jest faktycznie troche za wysokie..ale jesli to regulator napiecia to powinny wystapic zmiany napiecie przy dodawaniu gazu..najprosciej to sprawdzic stajac wieczorem przed sciana i sapalajac swiatla..jesli dodajesz gazu i swiatla wyraznie mocniej ci sie pala to faktycznie to moze byc powodem..hmm ale z tego co wiem (moge sie mylic) to uklad kontrolny z kontrolka na desce raczej nie sygnalizuje tego rodzaju usterki..tzn lampa zaczyna sie palic ale jesli ladowanie jest slabe

To raczej będzie ów regulator napięcia. Ja miałem walnięty komplet czyli mostek i regulator a cudak z serwisu wymienił mi tylko mostek Później ładowanie dawało po garach a kontrolka czasami się świeciła. Jak się zapalała to automatycznie jazda wycieraczek padała (szły wolno), szyby wolniej się opuszczały itp itd. Od wymiany regulatora spokój.