POMOCY! ! - jak najszybcie --- plisssss

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie włączam silnik a tu po odpaleniu z pod maski zaczęło się wydobywać cykanie : cyk cyk cyk cyk cyk cyk albo tyrkotanie ... Co to może być ???? Powiem tylko ,że jak dodaję gazu to cykanie narasta No i silnik ma wibracje !!!

Co to jest ??

Może to pasek jakiś ??? albo co gorsza wałek rozrządu ??

Proszę o pomoc bo za ok. 3 godz jadę do Wrocławia przez ok. 60 km .. więc boję się co się może stać.

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2006-12-04 22:09:54 ]

Pierwsze skojarzenie to przeskok iskry np. na kablach, "tyrkotanie" kojarzę z pracą wtryskiwaczy (na benzynie) ale to normalny odgłos. Na razie nic więcej mi do głowy nie przychodzi.

Jeśli z okolic rozrządu, to może być sypiąca się pompa wody

Kable raczej odpadają ,bo je sprawdzałem dwa razy i ponadto dla pewności zmieniłem je na stare ,które są jeszcze całkiem dobre i to samo było

JACO obawiam się że to właśnie z okolic rozrządu dochodzi powiedz mi czy jak będę jeżdził aż do wysypania (narazie nie mam kasy) to się coś stanie ?? tzn. czy ma to wpływ na jakieś dalsze uszkodzenia (poza np. ubytkiem płynu ewentualnym) ????

Kable raczej odpadają ,bo je sprawdzałem dwa razy i ponadto dla pewności zmieniłem je na stare ,które są jeszcze całkiem dobre i to samo było

JACO obawiam się że to właśnie z okolic rozrządu dochodzi powiedz mi czy jak będę jeżdził aż do wysypania (narazie nie mam kasy) to się coś stanie ?? tzn. czy ma to wpływ na jakieś dalsze uszkodzenia (poza np. ubytkiem płynu ewentualnym) ????

z tymi kablami to mnie rozbawiles?? skad wiesz i co to znaczy ze stare sa jeszcze calkiem dobre??

co do pompy wody to nic sie nagle nie stanie raczej..pilnuj plynu i tyle..o ile to w ogole pompa..jaki masz przebieg??

qrcze ale to trzebaby uslyszec..bo cykanie to dosc pojemne pojecie..mi to sie kojarzy tylko z wtryskiwaczami..a to jest bardzo glosne??..na tyle glosne ze slyszysz jak siedzisz w kabinie z zamknietymi drzwiami i maska??

Co do kabli to wiem to dlatego że gdy je wymieniałem działały bez zarzutu a zrobiłem to w związku z zamontowaniem gazu ,razem z nimi wymieniłem palec i kopółkę rozdzielacza , tak żeby uniknąć problemów

Co do cykania to jet ono dość głośne ,chyba w kabinie wyraźnie je słychać

Co do rodzaju "cykania" to jest to chyba dżwięk który w największym stopniu odpowiada temu określeniu , trochę też mi przypomina coś jakby pasek rozrządu o coś ocierał (ale to nie jest takie syczenie) bardziej tak jak mówię cykanie . ALE CI WYJAŚNIŁEM

YYYYyyyy.....

a czy po rozgrzaniu cykanie ustępuje?
A może zanika już po minucie??

jeśli tak, to mogą cykać popychacze zaworów.
Zimny i gęsty olej nie dociera do nich od razu, więc nie kasują one luzu zaworowego i powoduje to klepanie zaworów.

Cytat:
2004-12-19 23:16:11, Robert_S pisze:
YYYYyyyy..... a czy po rozgrzaniu cykanie ustępuje? A może zanika już po minucie?? jeśli tak, to mogą cykać popychacze zaworów. Zimny i gęsty olej nie dociera do nich od razu, więc nie kasują one luzu zaworowego i powoduje to klepanie zaworów.

Tak szczerze powiedziawszy to nie wiem ???

Tzn przebyłem dzisiaj ok. 60 km. ale zapomniałem zwrócić uwagę czy po tej wyprawie też mi silnik tak cyka ... (sprawdzę jutro)

Także to co mówię opiera się na relacji z tzw. nerozgrzanego silnika ,chociaż dzisiaj co chwilę go uruchamiałem i za każdym razem to samo było [Swoją drogą o mało się w garażu nie zatrułem -- ale głowa mnie napiernicza jak cholera !!!]

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-12-20 00:16:00 ]

A sprawdzałeś poziom oleju? Ja jak kupiłem swojego esperaka nie sprawdziłęm oleju a okazało się , ze było poniżej normy i cykanie miałem cały czas , szczególnie jak był nie rozgrzany. Po dolaniu oleju (a raczej wymianie , bo wymieniałem wszystko po kupnie , tzn olej , filtr oleju , filtr powietrza ,świece itp) cykanie ustapiło i do tej pory sie nie pojawiło.

Niedawno (przed zimą) olej wymieniałem (wraz z filtrami)
Szczerze powiedziawszy to sprawdzałem tylko po pewnym czasie po odpaleniu i było na początku kreski od której zaczyna się max !!!

Swoją drogą kiedyś (przed wymianą) sprawdziłem na sucho stan oleju i ku mojemu ździwieni było go BARDZO mało (koło minimum) ... miałem trochę dolewki ... dolałem a po pewnym czasie (po rozgrzaniu było go aż ponad maximum . Ale ja nie mogłem tyle dolać także nie wiem co się stało ???

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2004-12-20 13:20:44 ]

Na zapalonym silniku sprawdzasz olej ?

Pojedź do mechanika.

O cykaniu na necie to można pogadać, ale jeśli mowa o mp3

Dolej oleju. Mnie też się tłukły regulatory zaworów jak od czas do czasu zapomniałem dolać oleju No ale teraz silniczek już jest po remoncie ...

Kojarzę jeszcze jedną diagnozę opisywaną na forum. Uszkodzona pompa oleju. Lamka się nie zapala, ale ciśnienie jest na tyle małe, że luzy zaworów się nie regulują no i stąd cyka. Chyba prowadzi to do większych problemów w stylu przytarcie silnika
A może jednak wtryskiwacze - u mnie słychąc w kabinie i jak się przełaczy na gaz to oczywiście cichną (w zime są jakby głośniejsze)

pzdr
Maciek

Cytat:
O cykaniu na necie to można pogadać, ale jeśli mowa o mp3

Śmiej się śmiej, od tygodnia miałam to samo-odpalam autko a tu coś cyka z okolic silnika (ale zrymowałam ) I to jest dosłowne cykanie -jak w zegarku. O dolewaniu oleju nawet nie pomyślałam bo niedawno uzupełniałam,ale jednak wczoraj dla uspokojenia własnego sumienia,zajrzałam i co??? Oleju tyle co kot napłakał,ale zauważyłam, że chyba puściła jakaś uszczelka( Teraz nie mam czasu sprawdzać co to, ale po Nowym Roku się zobaczy.
W każdym bądź razie olej dolałam i cykanie ustało

Witam, wczoraj nabyłem esperaka i silniczek jest cichutki na zewnątrz, zaworó wnie słychać ale jak się wsiądzie do środka to słychać cykanie które reaguje na gaz - nie wiem co to??? pod maską jest ok

Cytat:
2004-12-29 10:18:58, mgrio pisze:
Witam, wczoraj nabyłem esperaka i silniczek jest cichutki na zewnątrz, zaworó wnie słychać ale jak się wsiądzie do środka to słychać cykanie które reaguje na gaz - nie wiem co to??? pod maską jest ok

Przeczytaj cały ten wątek - dowiesz się że prawdopodobnie cykają ci wtryskiwacze. Jeśli cykają - znaczy że żyją.