Warsztat w Warszawie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebny dobry i niedrogi mechanik w Warszawie do naprawy mam:
zawieszenie
termostat
sprawy przegladowe po 160 kkm
oraz
czuć spalony olej w samchodzie;
ubywa płyn chłodzocy
głośno chodzi jakby był przedmuch na kolektorze wydechowym
regulacja lub wymian parownika w instalacji gazowej

Nie będę chyba oryginalny, ale najlepszy wg. mnie i najtańszy zarazem mechanik to nasz klubowy znajomy Pan Sławek (rodzina Tomka M.)

Jego warsztat mieści się na warszawskiej Ochocia - Maszynowa 12C.
Za osiedlem Włodarzewska.....

On sam Jeździ Espero 1,8 więc mam 1000% zaufania

A ja zdecydowanie polecam warsztat AUTOWIS na ul. Karczewskiej. (autoryzowana stacja obsługi daewoo).
Szczególnie, że masz do roboty gaz, a ja uważam ich za największych fachowców od gazu w Wawie.
Poza tym pozostałe objawy wskazują na poważniejsze usterki (może nawet wymiana uszczelki pod głowicą), więc ja zdałbym się na ich doświadzczenie. Ceny robocizny u nich i u Pana Sławka są naprawdę porównywalne, a sprzęt mają o niebo lepszy. Doświadczenie w esperakach mają naprawdę duże, a szef AUTOWISU podobnie jak Pan Sławek jeździ espero . Jedyne na czym możesz się przejechać to ceny części, więc pamiętaj o tym, żeby znaleźć dobry sklep z częściami i składać wszystko na swoich gratach. Ja polecam firmę kimoto i akwimat obydwie na ul. Łopuszańskiej w Wawie, oferują częsci do espero po bardzo atrakcyjnych cenach i zawsze można cóś jeszcze utargować

Ja jednak słyszałem że AUTOWIS ma wysokie ceny robocizny. Czy ktoś z klubowiczów jest wstanie to zweryfikować na podstawie swoich doświadczeń.

Serwisuje u nich instalke gazu (oni ja takze montowali 2200 pln podcisnienie z komputerem itp). Nie mam zastrzezen, ceny robocizny w sensownych granicach (przynajmniej dla mnie - nie mam tam znajomosci ). Nigdy nie mialem problemów z instalką (chyba, ze to co mi sie dzieje ostatnio to to... )
Elektryk przez 4 godziny bawil sie z elektryka (znikajaca masa) i kosztowalo mnie to 240,00 - Przegląd instalacji gazowej (pociągnięcie dodatkowej masy na: komputer gazu i benzyny, silnik, emulator), wymiana oleju (Valvoline MaxLife 90pln/4l) i filtra sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni.

Do gazu ich polecam. Jak mojej maszynie nie minie "humorek" to pojdzie do nich na sprawdzenie, bo moze to gaz

Rozliczaja sie za godziny przy samochodzie - 50pln za godzine.
Ceny czesci nie wiem, bo nic powaznego u nich nie robilem.
Mozna sie potargowac

Cytat:
2004-12-29 08:04:10, gisk pisze:
Ja jednak słyszałem że AUTOWIS ma wysokie ceny robocizny. Czy ktoś z klubowiczów jest wstanie to zweryfikować na podstawie swoich doświadczeń.

Ja jak na razie robiłem u nich:
- instalację gazu (2120 zł) - zamontowali mi komputerek w środku, a nie pod maską co według nich przedłuży żywotność tego urządzenia... Przy montażu otrzymałem kupon rabatowy na 300 zł za robociznę, tak więc teraz mi się to po mału zwraca...
- wymianę sprzęgła i dolnej poduszki silnika (960 zł)
- naprawa półosi i wymiana przegubu wewnętrznego z prawej strony (450 zł)...

Ogólnie warsztat ASO oceniam na 3+/4 w skali do 5...
A oto moje uzasadnienie...
Plusy:
- dobrzy fachowcy znający Espero,
- współwłaściciel ma Espero i to prawie identyczne jak moje... Różnica tylko w silniku, on ma 1.8, a ja 2.0, a reszta identyczna...
- robią w zasadzie wszystko poza blacharką... czyli naprawisz wszystko kompleksowo w jednym miejscu i to mi odpowiada...
- gaz jak dla mnie najlepsi fachowcy, a zjeździłem ich przez ostatnie 2-3 lata poprzednim samochodem sporo...

Minusy:
- brak możliwości płacenia kartą, ja jakoś nie lubię nosić ze sobą gotówki, no i muszę się dowiedzieć wcześniej ile wyniosła mnie naprawa, żebym wyjął z bankomatu, którego muszę szukać... 8-(
- godziny pracy... niby otwarci są od 7 do 18tej, ale mechanicy pracują chyba od 9 do 17tej,
- ostatnio jak byłem u nich w okolicach 10tej, to pare minut później wszyscy mechanicy mieli przerwę śniadaniową i przez 15-20 minut nie można było nic załatwić z mechanikami... 8-( Akurat ja przyjechałem do nich bez śniadania i trochę mnie wkurzyło czekanie, aż oni zjedzą a ja zjadłem śniadanie dopiero po 15tej... 8-(

Gdyby minusy dało się poprawić, to dałbym więcej temu zakładowi, ale i tak z ASO to chyba mają największą notę za jakość robocizny... no i szukają alternatywnych rozwiązań jak jakichś części nie mogą znaleźć...

Ceny części mają raczej konkurencyjne, a raczej nie droższe niż w innych ASO...

Z ASO ostatnio zaczęło mi się podobać również Moto Doktor czy jakoś tak na Jagiellońskiej 69, ale to pewnie za sprawą tego, że są otwarci od 6 do 22 i w tych godzinach mają mechaników...

Cytat:
2004-12-29 22:10:12, piotros pisze:
... - wymianę sprzęgła i dolnej poduszki silnika (960 zł)

Cytat:
2004-12-29 22:10:12, piotros pisze:
- wymianę sprzęgła i dolnej poduszki silnika (960 zł) - naprawa półosi i wymiana przegubu wewnętrznego z prawej strony (450 zł)...

Chlopie, przyjechalbys do mnie w jakas sobote i bym Ci to za 500zl zrobil he he

Cytat:
- wymianę sprzęgła i dolnej poduszki silnika (960 zł)

Pan Sławek, o ktorym była mowa wczesniej, robił moje sprzegło za 300 zł + materiał niecałe 400 (nowe sprzęgło + poduszka pod skrzynię+ cos jeszcze do tego sprzęgła, nie pamietam), czyli za 700 zł, to raczej nie drogo, Poza tym w zaleznosci od rodzaju skrzyni jak sie dowiedzialem bierze albo 150 albo 300 z wymiane sprzegła. jesli jest skrzynia zespolona z silnikiem to ta droższa wersja, jesli da sie wymontowac bez ruszania silnika to tańsza.

Witam.
Ponieważ mam już drugie Espero to kilka warsztatów zaliczyłem.
Auto-Vis i Mototransus robią dobrze ale mają wysokie stawki za roboczogodzinę i cena części jest też wysoka. Proponuję kupować części samemu. Auto-Vis to naprawdę najlepszy warsztat dla instalacji gazowych. Tam motowano mi instalację w pierwszym Esperaku i tam zamontują mi gaz do drugiego. Dobra jakość pracy, przy naprawach, geometri jest w Mototransusie na Połczyńskiej. Jednak naprawy i wymiany części robię w Partnerze na Wrocławskiej 4. Ostatnio wymieniałem tam amortyzatory, sprężyny, wahacze, koncówki kierownicze, gumy od stabilizatora, olej w silniku, filtr paliwa. Na koniec sprawdzono hamulce z przodu i z tyłu. Za robociznę zapłaciłem 600zł. Polecam.
Kobar

Witam kolegów!
Firma Auto Wis przy Karczewskiej w Warszawie jest żeczywiście bardzo profesjonalna w montażu instalacji gazowych. Po zamontowaniu w moim Espero (1.5 16V) fachowcy ocenili montaż jako porównywalny z fabrycznym. Żeczywiście wszystko wykonane było bardzo starannie, aż miło było pod maske spojrzeć! Przejechałem na tej instalacji 60kkm i zero uwag! Jeżeli chodzi o obsługiwanie instalacji to nie mam porównania bo w żadnym innym warsztacie nie daję jej dotknąć. Sądzę jednak, że młody człowiek, który dwukrotnie przeglądałmł moją instalację trochę mnie bajerował i czasami nawet lekko irytował (kiedy np. wkręcał śrubke od filtra gazu w rekawiczkach, męcząc sie przy utrafieniu srubą).
Jeżeli chodzi o serwisowanie Esperaka, to polecam, jeżeli komuś pasuje lokalizacja, pana Jacka Pniewskiego z Legionowa, ul. Kwiatowa 65, tel. 774 23 99, kom. 504 397 028. Pan Jacek pracował w serwisie Daewoo przy Jagielońskiej i jednoczesnie prowadził swój warsztat. po redukcjach naprawia samochody tylko u siebie. Naprawy wykonuje solidnie i niedrogo. Cena części zamiennych jest również umiarkowana. Częstymi gośćmi u niego są taksówkarze z Warszawy, którzy przyjeżdżają najczęściej Espero, Nubirami, Astrami i Vectrami. To chyba dobrze świadczy.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów i życzę dużo zdrowia, pomyślności i dużych, bezwypadkowych i bezawaryjnych przebiegów w 2005 r.!!!!!!!!!!

a ja mam jedno zastrzezenie do warsztatu na karczewskiej...nie obsluguja tartarini a w kazdym razie jak u nich bylem jakis czas temu to nie mieli softu do tego kompa szkoda qrde..bo ostatnio tesknie za gazownikiem