Pompa wspomagania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Padło mi łożysko w w.w pompie,chciałem zapytać czy miał juz ktoś z Was podobny problem.
Chodzi mi o możliwość zakupu łożyska i cimeringów.
I czy jest to wogóle możliwe,czy tylko zakup nowej pompy
Serdecznie dziękuje za wszelką pomoc.

Widzę, że nikt nie odpowiada. Więc napiszę to co wiem. Każde łożysko da się kupić. Jeśli nie oryginał to jakiś zamiennik - ważny jest kształt i wymiary. Jeśli technicznie wymiana łożyska jest możliwa to lepiej kupić nowe łożysko i je zwyczajnie wymienić. Nowa pompa dużo kosztuje a w używanej łożysko może być również w kiepskim stanie. proponuję spojrzeć na budowę pompy, zorientować się czy da się wymienić jeśli tak to kupić łożysko w dobrze zaopatrzonym sklepie i je zwyczajnie wymienić. W przeciwnym wypadku kupić używaną pompę wcześniej sprawdzając jej wydajność (ciśnienie).

Pozdrawiam.

Dziekuje Bardzo.
Udalo mi sie dokupić łozysko i je wymienić,zalałem pompe odpowiednim plynem,odpowietrzyłem na silownikach.
jednakże wspomaganie jest minimalne zeby nie powiedzieć zadne.
niewiem czy nie brakuje jakiegoś elementu w tej pompie,zgubić raczej nic nie zgubiłem.Ale dobrze by było znać jej dokładną budoe i opis.
Jednakże nie posiadam jeszcze ksiązki o Espero
Tak więc pozostanie mi chyba tylko dobry mechanik

Witam.
Jakiś czas temu na Forum pisałem o dziwnym "bziuczeniu" pompy wspomagania. Radziłem się kolegów z Forum, co może być tego przyczyną. Z góry zakładałem, że nie alternator. Kupiłem używaną pompę i ją wymieniłem. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie bo winny był .... alternator.
Jeśli więc Cię interesuje zakup używanej pompy to odstąpię Ci swoją (jak się okazuje sprawną) za nominalną cenę, za jaką ją kupiłem w firmie wysyłkowej - pisz do mnie na priva

DarekM proszę skontaktuj się ze mną na maila marc30@op.pl. Proszę jeżeli ktoś wie jaki symbol łożyska pasuje do pompy wspomagania to niech napisze. Z góry dziękuje.

[ wiadomość edytowana przez: Marespero dnia 2005-01-12 20:29:51 ]

Cytat:
2005-01-12 19:14:48, Piotr_W pisze:
Jakiś czas temu na Forum pisałem o dziwnym "bziuczeniu" pompy wspomagania.

Wiem, że u Ciebie to nie była pompa, ale tak przy okazji "wklejam" co na temat różnych dźwięków wydawanych przez pompę mówi książka serwisowa

WZROST HAŁASU W POMPIE
Sprawdzić:
Nadmierne ciśnienie zwrotne w przewodach lub w przekładni kierowniczej spowodowane ograniczeniem przepływu.
Porysowane powierzchnie płytki ciśnieniowej, płytki dociskowej lub wirnika. Uszkodzona tarcza krzywkowa.

JĘCZĄCY DŹWIĘK W POMPIE
Sprawdzić:
Powietrze w pompie. Niski poziom płynu. Luźno zamocowana pompa.

OSTRY DŹWIĘK W POMPIE
Sprawdzić:
Łopatki zakleszczone w szczelinach wirnika. Łopatki nieprawidłowo zainstalowane. Uszkodzone łożysko kulkowe.

ŚWISZCZĄCY HAŁAS W POMPIE
Sprawdzić:
Uszkodzony zawór sterujący.

HAŁAS W POMPIE PRZYPOMINAJĄCY SKOWYT
Sprawdzić:
Zatarte łożysko wałka pompy.
Porysowana płytka ciśnieniowa i łopatki.

Czyli całą "symfonię" dźwięków może wydawać pompa

Prosze Piotr W podaj mi swoje namiary

Dla zainteresowanych to posiadam jedną sztukę pompy na nowych częściach (wnętrznosci) , drugą zamontowałem u siebie.Zainteresowani prosze o kontakt na .sebek1975@wp.pl

[ wiadomość edytowana przez: Sebek1975 dnia 2005-03-30 12:24:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: Sebek1975 dnia 2005-03-31 13:48:19 ]