Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MARKHEIM (S) Miłośnik FSO 4 Warszawy i Mary Ce ... Milówka | 2005-03-20 11:14:50 Witam
Jeżdżę Warszawą, która fabrycznie nie była wyposażona w pasy bezpieczeństwa. Otóż mam pytanie, jak przedstawia się sprawa przewożenia dzieci w takim samochodzie. Czy pomimo braku pasów musi jechać w foteliku (moim zdaniem bezsens), czy może normalnie siedzieć na siedzeniu, ale tylko w towarzystwie osoby dorosłej. Pozdrawiam |
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-03-20 12:03:01 Poczekaj na Robiego200 - on też ma Wawkę i małe dziecko - może powie jak rozwiązał ten problem.
Co do przepisów to nie wiem jak to jest, ale na twoim miejscu, w trosce o dziecko zamontowałbym jeden pas i fotelik - dorosły w razie dzwona nic dziescku nie pomoże - a nawet może pogorszyć sytuacje... |
Qvasiu Polonez Caro 1.6 GLi Lublin | 2005-03-20 12:33:07
i takie podejście mi się podoba!!!! ostatnio widziałem dzieciaka stojącego na tylnej kanapie w samochodzi "zabezpieczonego" uściskiem matczynej dłoni bezsensu!!!! |
MARKHEIM (S) Miłośnik FSO 4 Warszawy i Mary Ce ... Milówka | 2005-03-20 12:33:37 Problem polega na tym, że jak przyjedzie od czasu do czasu do mnie brat, to wypadało by się gdzieś Wawką przejechać, tak oto dla relaksu. Ale zawsze jest problem, co z jego dzieckiem zrobić, czy zabrać go z nami czy żonie zostawić
Przecież nie będę montował pasów tylko po to, żeby zabrać kilka razy w roku dziecko na przejażdżkę. A druga sprawa to jeżeli chodzie o przejażdżkę, to nie bedę nią śmigał ile fabryka dała, ale z prędkością do 40 km/h. |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2005-03-20 12:54:57
nie,na kilka razy się nie opłaca,może akurat się uda... zresztą co to za szybkość-40 km/h,przecież nie się nie stanie,nie? |
Yoshi81 523I Łódź | 2005-03-20 13:00:50 Gda:100% racji
Nie liczą się przepisy lecz życie/zdrowie dziecka. Cholera mnie bierze gdy widzę jak ludzie jeżdzą z małymi dziećmi bez pasów, bez fotelików -głupota ludzka nie zna granic. |
Quattro Miłośnik FSO Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-20 13:06:17 Moj dziadek na pocztku lat 90 wyspawal specjalnie dla mnie stelaz na ktorym umieszczal i klinowal fotelik tylem do kierunku jazdy... stelaz byl wyjmowany... moze pomysl nad czyms takim ??
stelaz mial "nogi" kladzione na tylnej kanapie (2), 2 nogi zapierajace sie o prog i oslone walu i byl wciskany troche na chama miedz oparcie przedniej kanapy i tylnej... nawet gdy w warszawe uderzyl tramwaj nic mi sie nie stalo... Mowa oczywiscie o Wawce 223 |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2005-03-20 13:19:07
nie zrozumiałeś przesłania |
PAGAN Wwa | 2005-03-20 13:31:28 rozwiazanie jest proste. dziaciaka trzeba trzymac na lezaco na podlodze. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-03-20 13:47:39
po przeczytaniu jeszcze raz twojego "słowotoku" już wiem co miałeś na myśli - również nie dowierzasz temu że przy 40 km/h nic się nie stanie |
Qvasiu Polonez Caro 1.6 GLi Lublin | 2005-03-20 14:57:07
jak to ktoś kiedys powiedział... "czy ty strzelasz, czy dociebie strzelają jeden huk"... ty jedziesz 40, ktoś jedzie 140... fakt wtedy i fotelik nie pomoże, ale przezorny zawsze ubezpieczony... |
Realdoom Miłośnik FSO FSO 125p Pruszcz Gdański | 2005-03-20 15:28:27 fotelik przywiazany to koniecznosc,
mam siostre co ma 5 lat, jak matka nie chciala zapiac pasa bo to blisko po osiedlu, to ja tak o zajebalem lekko po heblach to od razu ja od fotelika odkleilo [oczywiscie bez zadnych nieprzyjemnosci, delikatnie], a hamowel z 40 do 20 przed progiem, bez pisku, to od razu wylatuje, a wez tak z 60 do 0 po pelnych heblach to dziecko jest plama na przedniej szybie |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-03-20 15:47:14 Moja wnusia za 2-m-ce kończy 2 latka ale nawet gdy z podwórka na ulicę chcę z nią wyjechać to krzyczy: "pasi", "pasi" i muszę ją najpierw zapiąć a dopiero potem mogę wyjechać.
Przyzwyczajenie może być drugą naturą a bezpieczeństwo nie ma ceny. |
MARKHEIM (S) Miłośnik FSO 4 Warszawy i Mary Ce ... Milówka | 2005-03-20 17:05:59 Dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi. Oczywiście macie w nich absolutną rację. Ale chciałbym wiedzieć, ot tak z ciekawości, czy istnieją jakieś przepisy regulujące tą sprawę, bo wiem natomiast, że jeżeli samochód nie jest wyposażony fabrycznie w pasy bezpieczeństwa, to nie ma konieczności ich montowania. I dotyczy to wszystkich samochodów, zarówno tych z białymi jak i z żółtymi blachami. |
Realdoom Miłośnik FSO FSO 125p Pruszcz Gdański | 2005-03-20 17:17:22 no to ty masz problem bo widze ze masz zielone blachy |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-03-20 17:52:03
To są odrębne przepisy 1. że nie musisz mieć pasów, 2. że nie możesz wozić dziecka bez fotelika zapiętego pasami. wniosek - nie możesz wozić dzieci lub musisz zamontować pasy. Rada - jeśli dziecko ma fotelik z własnymi pasami zamontuj na tylnej kanapie pas biodrowy i wystarczy on do zamontowania fotelika a mocowania będziesz miał pod kanapą. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-03-20 18:28:21 ja miałem w zeszłym roku dzwona. przywaliłem w meganke w bok w tył. z tyłu siedziało dziecko (dziewczynka, 9 lat) akurat po stronie w którą dałem strzała. nawet nie chce mysleć co by było gdyby nie miała fotelika. miała tylko lekkiego sinca na nodze... |
MARKHEIM (S) Miłośnik FSO 4 Warszawy i Mary Ce ... Milówka | 2005-03-20 19:50:40 Ludzie, ja Was doskonale rozumiem.
Chcę się tylko dowiedzieć, czy jak będę tak przewoził dziecko, to czy policja się do tego nie przywali. Ale zastanawia mnie jeszcze jeden fakt: kiedyś nie było fotelików, a rodzice musieli jakoś przewieźć dzieci. Sam dobrze pamiętam, że gdy byłem mały to mogłem jeździć w samochodzie, ale tylko na tylnym siedzeniu. |