Skrzypiąca zawiecha tylna - jak się tego pozbyć?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Na myśl o wiośnie moje auto zaczeło piszczeć (czyżby ze strachu ? ) i skrzypieć.
Mianowicie przy jeździe po nierównościach i przy "rozbujaniu" nadwozia coś niemiłosiernie skrzypi/piszczy w tylnym zawieszeniu.
Czuje się jakbym jechał starymi nienaoliwionymi taczkami .
Po wstępnych oględzinach jako źródło nieprzyjemnych dźwięków wyeliminowałem amortyzatory, sprężyny, łożyska kół, bębny i szczęki hamulcowe. Wydaje mi się, że skrzypienie dochodzi z miejsc mocowania wachaczy do nadwozia (silentbloki).
Przebieg samochodu to ok.130kkm i na wachaczach nie są wyczuwalne luzy.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem???
Plizzzz doradźcie jak wyeliminować to piszczenie, bo już wstyd jeździć tak piszcząco-skrzypiącym Esperalem.
"Wypsikałem" już chyba z połowę WD40 i wylałem na te pie.....ne silentbloki 0,5l oleju, a nadal ogląda się za mną co drugi pieszy.

u mojego szwagra w Neonie padły gumowe mocowania tylnych amorków , czyli poduszki pod amorami , a z kolei u mnie stuka z przodu i piszczy i to też są poduchy pod amorami więc to pewnie to

aby się pozbyć trzeba niestety wymienić

U mnie tez skrzypi. Tylko ze mnie skrzypia koncowki drazkow kierowniczych a dokladnie ich zamocowanie (te wewnetrzne). Cwicze silna wole
A z tylu - tez skrzypi ale nie wiem co.

mogą też skrzypieć drążki reakcyjne

Cytat:
u mojego szwagra w Neonie padły gumowe mocowania tylnych amorków , czyli poduszki pod amorami , a z kolei u mnie stuka z przodu i piszczy i to też są poduchy pod amorami

hmmm.... dolne mocowania amorków (do wahaczy) też smarowałem. Może to faktycznie poduszki górnego mocowania amortyzatorów są wybite . trzeba to sprawdzić, chociaż cały czas mam wrażenie, że to silentbloki.
Co do drążka reakcyjnego (to to samo co stabilizator przechyłu ), to także "opsikałem" punkty mocowania do belki zawieszenia i wahaczy.

ale to pewnie górne mocowania

Zarty zartami ale mnie skrzypi ]TU[/URL]
A zorientowalem sie wlasnie podczas wymiany gornej poduchy amorka. Gdy swodobnie moglem sobie poruszac tym drazkiem.

a co do skrzypienia to co mozna zrobic ze skrzypiacymi zawiasami tylnej klapy ??

Cytat:
2005-04-04 21:37:15, marcin21100 pisze:
a co do skrzypienia to co mozna zrobic ze skrzypiacymi zawiasami tylnej klapy ??

Popsikac te druty jakims silikonem, WD40, czym kolwiek. Zobaczyc, czy te plastikowe oslonki separuja druty od siebie, ew. owinac je czyms jeszcze.

Ja teraz mam idealna cisze kiedy podnosze klape

ja tak zrobiłem jak radzi QLogic u mnie zapanowała cisza

hehe u mnie tez skrzypiala klapa przy otwieraniu (z prawej strony) i tez psiknalem WD 40 (oczywiscie juz nie skrzypi ).