Wycieraczka tylnej szyby E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Elloł. Mam problema tego typu, że jak raz włączę wycieraczkę tylnej szyby, to później co jakiś czas (odstępy gdzieś co minutę, półtorej) ponownie włącza się niepotrzebnie. Sytuacja się pogarsza gdy się zatrzymam np. na światłach - chodzi co 10 sek.
Jest jakiś sposób żeby wyeliminować te zbędne ruchy wycieraczek?
Nic mi go głowy nie przychodzi.

Dzięki pozdrawiam.

Cytat:
Jest jakiś sposób żeby wyeliminować te zbędne ruchy wycieraczek?

pewnie. trzeba ją wyłączyć.
pozdrawiam

Cytat:
2005-04-25 12:56:52, MARCIN_RADOM pisze:
pewnie. trzeba ją wyłączyć. pozdrawiam

Hmmm Marcinie pewnie tak, tylko w jaki sposób. Tak teraz sobie myślę, że niektóre modele które szły na Szwajcarię tak mają.
Czy ktoś ma tu na forum auto przeznaczone na rynek Szwajcarski?

a gdzie masz włącznik tylnej wycieraczki? na desce czy pod kierownicą?
pozdrawiam

Pod kierownicą, po prawej stronie. Taki jak przełącznik kierunkowskazów.
I nie mam żadnego przycisku czy coś w tym rodzaju co mógłbym wyłączyć.
A wkórza mnie to, bo jak raz włączę tę durną wycieraczkę to później chodzi i chodzi na suchej szybie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wrrrrrrrrrrrrr

Pozdrawiam.

Kurcze a ja tej wycieraczki nie mam i zauwazylem ze niektore compacty tez jej nie maja, czy to byla jakas dodatkowa opcja?

Jeśli moge się wypowiedzieć to chociażby w Golfie III (i pewnie w wielu innych autach) tez jest taka opcja. Jak raz popchnie się (czy pociągnie, nie pamiętam) gałkę od tylnej wycieraczki to przechodzi ona w tryb pracy przerywanej i włącza się w równych odstępach czasowych... Próbowałeś pomanipulować tym rzełącznikiem w różne strony? W Golfie odbywa się to tak, że wykonuje się czynnność odwrotną do włączenia wycieraczki, czyli ją pociąga zakładając że włączanie odbywa się poprzez jej popchnięcie... Cała rzecz polega na tym, że przełącznik zawsze znajduje się w tej samej pozycji i nie wiadomo czy go pchać czy ciągnąć i czy jest coś włączone, czy nie, domyślam się, że u Ciebie jest tak samo...

Cytat:
2005-04-25 17:31:29, lind pisze:
Kurcze a ja tej wycieraczki nie mam i zauwazylem ze niektore compacty tez jej nie maja, czy to byla jakas dodatkowa opcja?

Nie masz tej opcji? Byłem pewny że każdy model compacta ma to w standardzie. Wiodocznie ten model tak już ma.
Ale zauważyłem że po wyłączeniu zapłonu i ponownym jego załączeniu wycieraczka przestaje wykonywać zbędne ruchy.

Pozdrawiam.