Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
lipek Polonez kraków | 2003-02-20 09:34:21 chyba cie nie pociesze bo mam juz drugiego poldera w obu szumialo, ostatnio wymienialem sprzeglo, nowe lozysko i od razu szumi. mysle ze wynika to z braku wspolosiowosci elementow. |
Wyrwizab (M) x | 2003-02-20 10:49:28 Zamiasta radia mozesz np. zaspiewac:) Fakt ze to wqrza jak zakladasz nowe a tu dalej szumi ale tu chyba niewiele mozna poradzic... |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-02-20 12:20:29
Dlaczego? Jeśli ładnie śpiewa i nie fałszuje |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-02-20 12:29:54 Wiecie zalezy z kim sie jedzie jak ktos akurat lubi jak ja spiewam to nie wqurza :D
A wracajac do lozyska jak by to powiedziec eee yea forgereboudet pozdr |
ww296 Krakow | 2003-02-20 12:40:14 szumi nie tyle lozysko sprzeglowe co lozysko na walku w skrzyni. W sklepie doradzali mi lozysko japonski dwa razy drozsze niz oryginal. |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-02-20 14:46:22 Jeśli chodzi o łożysko wyciskowe to tez się rozczarowałem
Po wymianie sprzęgła miałem spokój przez tydzień a później zaczeło szumieć.Dałem sobie na luz bo nie będę co tydzień wywalał skrzyni Co ciekawe założyłem sprżęgło Valeo i nie wchodził wsteczny i jedynka pomimo max regulacji-musiałem przy krawężniku trochę przypalić sprzęgiełko |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2003-02-20 18:55:01 Teraz ja się wypowiem bo sam jestem ofiarą takowego szumu (dość głośnego) po puszczeniu sprzęgła.
Napewno nie szumi to łożysko wyciskowe. Bo ono pracuje tylko przy wciśniętym sprzęgle. Mechanik mi mowił że to szumi jakieś łożysko w skrzyni biegów , ale nie pamiętam nazwy tego łożyska. Nie mówcie że tak musi być bo znam polonezy starsze od mojego w których nie ma tego zjawiska. Proszę mi tylko powiedzieć jak się nazywa to łożysko , bo zaczyna mnie ten szum coraz bardziej denerwować. Pozdrawiam |
predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-02-20 20:29:09 Cześć
To może ja powiem co wiem na ten temat, otóż zgadzam się że po puszczeniu pedału sprzęgła na luzie (np pod światłami - zwracajcie na takie szczegóły uwagę) szumią łożyska w skrzyni biegów a nie łożysko wyciskow, które może głośno pracować tylko przy wysprzęglaniu, poza tym może co najwyżej lekko popiskiwać jeżeli pracuje na sucho. Szum ze skrzyni nasila się na pewno kiedy skrzynia jest rozgrzana( lato i intensywna jazda-na to również warto zwrócić uwagę). Otóż wiele aut posiada w szkrzyniach łożyska kiepskiej jakości zwłaszcza jeżeli są tam łożyska od łady (a pasują i fabryka je montowała) rosyjskiej produkcji. Moja rada jeżeli szumi tylko w lato po ostrej jeździe nie przejmować sie lub wlać militeca, Xceramica lub inny sprawdzony uszlachetniacz powierzchni trących - powinno pomóc a na pewno nie zaszkodzi. Natomiast jeżeli szum jest permanentny i pojawia się już na ledwo zagrzanej skrzyni to wtedy remoncik i nowe łożyska (japońskie najlepsze chociaż Timken kupił podobno FŁT Kielce -może ktoś z klubowiczów słyszał o jakości tych łożysk) ale nie z giełdy od pana Ździsia bo są na pewno zapiaszczone tylko oryginalne ze sklepu w pudełkach i od markowego producenta bo na chinszczyżnie to oatatnio nawet rolki do bram skrzypią. Niestety jeżeli jest to metaliczny klekot to skrzynia jest złom i trzeba szukać innej lepszej - remont sie nie kalkuluje. Pozdrawiam ppredki |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-02-21 17:11:56 To zdaje sie jest lozysko oporowe
pozdr |
3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2003-02-21 18:01:58 U mnie też szumi na luzie przy puszczonym pedale sprzęgła. Też słyszałem że jest to łożysko oporowe i że nie ma z nim co walczyć bo ten szum nic zlego nie oznacza. |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-21 19:35:13 To cudeńko nazywa się ładnie i prawodłowo ŁOŻYSKO OPOROWE. Problem polega na tym, że nawet wsadzając nowe łożysko może piszczeć, bo miejsce osadzenia jest już na tyle wyrobione że ma do tego prawo. Jest na to mały patent, a mianowicie mała nie za mocna sprężynka, odciągająca. Przez moment tak miałem i to działało, ale mi spadła, bo dobrze nie zabezpieczyłem.
A wszelkiego rodzaju Militeci, smary, oleje działają na chwilkę, a potem mamy to samo. |
Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2003-02-21 20:44:56
Nie do końca się zgodzę. Konstrukcja sprzęgła w Polonezach i w DF'ach ze sterowaniem mechanicznym jest taka, że łożysko oporowe pracuje w ciągłym kontakcie ze sprężyną centralną docisku sprzęgła i zazwyczaj wyje, jak nie jest silnie dociśnięte, dlatego "wycie" cichnie po wyłączeniu sprzęgła (naciśnięciu pedału sprzęgła). |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2003-02-22 00:49:05 hmm a co z lozyskiem walka sprzeglowego ?? |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2004-09-23 21:53:44 Witam.
na forum FSO Auto Klub pisze pierwszy raz , dlatego witam wszystkich czesto mozna mnie znalezc na forum F&F mam pytanko do znawcow tematu: przy jezdzie na jakimkolwiek biegu lub na luzie slychac tak jakby trzeszczace i szumiace lozysko, niema tego jesli stoi sie w miejscu, odglosy dochodza chyba ze skrzyni co to moze byc? lozysko w skrzyni czy na wale, czy calkiem cos innego prosze o jakakolwiek pomoc, bo niewiem jak sie do tego zabrac i co wymienic oczywiscie chodzi o 125p (skrzynia 5 i silnik z poldka) dzieki!!! pozdrawiam |
Stary_Jaro Miłośnik FSO Nissan Primera Gdańsk | 2004-09-23 22:05:58
Ojjj pan nie zalamuj mnie , u mnie wlasnie nie dość że szumi, to cos jeszcze klekocze przy bardzo niskich obrotach (okolo 500 obr/min) jak zimny jest. |
kgali Polonez 1600i Szczecin | 2004-09-23 23:21:10 Masz dobre łożysko to gówno szumi jest wszystko OK. Nie moge czytać postów niektórych zawodników co piszą że zawsze szumi i że włacz radjjjjjo. Jaka tandeta to jest smieszne. Mi też teraz wyje łożysko ale dlatego że jest stare i swoje lata świetności ma już dawno za soba. Jak masz wszystko cumus złożone i masz nowe łożysko to nie ma prawa nic szumieć! |
MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-05-02 06:13:17 U mnie wczoraj zauważyłem takie lekkie klekotanie oprócz szumu skrzyni który jest od momentu kiedy kupiłem samochód. Czy wg was powinienem szukac mechanika, żeby to poprawić, czy jeszcze się wstrzymać? |