Biały dym przy odpaleniu ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szacownych klubowiczów. Zdarzył mi sie przypadek że musiałem wymienic wałek rozrządu i 8 popychaczy + uszczelki pasek napinacz i takie tam... Ale zauważyłem pewien objaw... mianowicie przy porannym rozruchu pojawia sie biały dym z rury..znaczy sie olej sie spala...z pretensjami poleciałem do mechanika i sie grzecznie pytam co jest...usłyszałem ze nalezy wymienic uszczelniacze zaworów i tyle... zapytałem sie grzecznie dlaczego tego nie zrobili przy wmianie popychaczy i wałka...podobno nie trzeba ściagać głowicy coby wymienic uszczelki na zaworach. Pytanie... jak to szybko i bezboleśnie załatwić - znaczy pozbyć sie efektu białego dymu na starcie
Pozdrawiam Szacowne Grono Klubowiczów.

no trzeba wymienic te uszczelniacze
a koszty to 40pln czesci i max 80pln mechanik
lub zdolny czlowiek ze sprytnym sciagaczem i 2 godzinki czasu

no właśnie z tymi mechanikami jest problem...

a ja slyszalem,ze jak wali olej to leci niebieski dym ... wiec jak to wkoncu jest:> ??

No biały ...

Kurcze .. wpadnij do Kraka na spota to smigniemy ci wymiane raz dwa... tyle ze musisz zakupić te nieszczęsne uszczelniacze i uszczelke pod dekiel zaworów

Znaczy sie 8 uszczelek i uszczelke pod głowice ?

8 uszczelniaczy zaworów i uszczelke pod dekiel zaworowy

8 uszczelniaczy i uszczelke pod pokrywe zaworow! To duza roznica. Jesli chodzi o ten bialy dym, to mi to raczej wyglada na spalanie sie plynu, a nie na uszczelniacze. Czy ubywa CI moze plynu chlodzacego? Moim zdaniem uszczelka powoli puszcze. Ja to przerabialem tydzien temu, wiec jestem troche zorientowany...

No to musze wpaść do Stachury po to chiba co ? Brat tam pracje to mam taniej

jak pisalem tego posta to napisalem ze zaraz irek zaproponuje odwiedziny w krakowie ale skasowalem - nie pomylilem sie

Zapomniałem powiedzieć że olej mi bierze - 0.5 litra na 3000 - 4000 km

Wszystko oprocz kolory dymu pasuje do uszczelniaczy Pewien jestes, ze to nie niebieski kolor?

Zapytałem małżonki..... Biały dym i czuc go chiba olejem.... a jak sie rozgrzeje to juz znika....

wiec moze pali olej z plynem??

dobre, sprawdze... a kiedy i gdzie są zloty w Krakowie ?

Troszke sie wysil i poszukaj watku odnosnie spotów w Kraku

taaaaaaa...... Lotnisko Czyżyny niedziela około 14.00 ale jak tam wjechać ????

Bedziesz chciał wpasc..... daj znac wczesniej to cie podprowadzimy

jasne, codziennie pomykam srebrną strzałą obok lotniska w drodze do pracy ...