Opel Omega B. Pomocy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie mogę uruchomić silnika Opel Omega B 2.0 DTI 16V. Na zaciąg uruchamia ładnie i gdy jest ciepły na rozrusznik uruchamia za każdym razem, pozostawię go na noc, rano rozrusznik kręci a silnika nie można uruchomić. Świece żarowe przeczyściłem i sprawdziłem z akumulatora, grzeją, a rano po włączeniu zapłonu spirala się nie zapala i nie moge uruchomić silnika mimo że rozrusznik kręci. Proszę o poradę.

Myślę, że sam sobie odpowiedzialeś na pytanie, jeśli świece żarowe "na krótko" grzeją, to znaczy, że mógł paść np przekaźnik sterujacy, albo bezpiecznik. Jeśli padł bezpiecznik, pewnie jest gdzieś zwarcie. Trzeba udać się do elektryka i sprawdzić.
Z silnikiem nic pewnie się nie dzieje, skoro daje się uruchamiać, nie kopci i jeździ normalnie.
Pozdr

Dzięki za podpowiedź. Może być to przekaźnik bo biezpieczniki sprawdzałem i są dobre.

Cytat:
2005-05-17 17:47:03, JanuszGnitecki pisze:
Myślę, że sam sobie odpowiedzialeś na pytanie, jeśli świece żarowe "na krótko" grzeją, to znaczy, że mógł paść np przekaźnik sterujacy, albo bezpiecznik. Jeśli padł bezpiecznik, pewnie jest gdzieś zwarcie. Trzeba udać się do elektryka i sprawdzić. Z silnikiem nic pewnie się nie dzieje, skoro daje się uruchamiać, nie kopci i jeździ normalnie. Pozdr

Dobrze prawi. Piwa Januszkowi dać
U mnie taki przekaźnik poza aso kosztował 450 zeta

Cytat:
U mnie taki przekaźnik poza aso kosztował 450 zeta

ja pierdolę, a więc drobnostka...

Może być drobnostka. U mnie R6 , a u niego tylko 4 .