Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-24 23:17:49 Wszystko zależy od tego jakiej oczekujesz charaktersytyki prowadzenia? Sam szukałem sprężynek stosunkowo miękkich z obniżeniem w granicach 30 - 40 mm. i jedynie z tego powodu kupiłem Ventury.
Bardzo lubię Eibach' y jednak pomimo deklarowanego przez producenta obniżenia, zwykle auto siada o wiele niżej. Było by super, gdyby nie nasze koleiny i dołki. W przypadku wyrobów Eibacha i nieodpowiednio dobranych amorków, na 80% zawieszenie będzie "dobijać" na nierównościach. H&R z pewnością są dobrze wykonane, jednak jeśli o mnie chodzi - zbyt twarde. Najlepiej sprawdza się z amorkami Bilsteina, gdyż obie firmy ścisle współpracują, więc mają wzajemnie dobraną charakterystykę. Weitec... zdania są podzielone. Maciek GT ma obecnie komplet Weitec + Bilstein (nierozbieralne) w Passacie. Jeździ się sympatycznie, jednak to również inne auto, inne zawieszenie. Pozdrawiam - SpeedR |
Armani01 | 2005-05-25 18:38:16 Ale mi chodzi o to czy ktoś używał np. sprężyn Jamexa do Vectry w Esperaku ... czy takie pasują ??????????????
Albo czy sprężyny (orginalne) od Nexi czymś różnią się (wysokością itd..) od tych do espero ?????????????? Chcę kupić Weiteca albo Jamex A tu ciekawy link co do naszych amortyzatorów Al-KO http://fosab.com.pl/index.php?page_id=43 [To całkiem niezła firma] |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-25 22:30:34 Wszystko tylko nie FOSAB
Zamawiałem tam 3 rzeczy w odstępie czasu rzędu pół roku i jeszcze NIGDY nie udało im się sprowadzić zamówionego towaru. A to dostawca się nie wywiązał, a to inne kłopoty Pozdrawiam - SpeedR |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-05-26 09:58:57
A amortyzatory to masz nowe, albo przynajmniej zmieniane chociaz raz, czy caly czas na oryginalach? Pamietam jak u Kosty chyba na takich samych sprezynach przednie kolo niemal chowalo sie w nadkole. Kiedy Kazak sie na nie przesiadl z nowymi amorkami samochod wygladal juz normalnie |
Armani01 | 2005-05-26 10:47:54 Mam AL-KO gazowe , przejechane 20 000 tys km ostatnio sprawdzałem to mają po ok 85 % skuteczności.
Tyle że moje felgi są dość szerokie i opona z tyłu jest równo z rantem (nie jest ani trochę schowana w nadkole) -- a jak to jest u Was |
Armani01 | 2005-05-29 12:55:46 Szybkie pytanie ... cobyście mi polecali bardziej ... komplet sprężyn JAMEX-a - nowych- cena ok. 399zł ?? czy Weiteca używanych cena ok 160 zł ale do kadeta/astry ???
No i czy według Was będą pasować do Espero te kadet/astra ??? Pyt 2. Czy spręzyny do nexi sa takie same jak do espero ?? bo na allegro gościu sprzedaje nowe .. a na metce napisane jest espero/nexie --czyli jedne do obu modeli ... ale np. komplet sportowych spręzyn Waiteca do espero jest o ok. 50 zł tańszy niż do Nexia ps. czy 399 zł to dobra cena za te Jamexy ?? A może ktoś może załatwić taniej ?????????????? [ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2005-05-29 12:56:16 ] |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-05-29 13:29:58 orginalne fabryczne sprezyny w oplu kadecie gsi wystepowały tylko i wyłącznie w kolorze czarnym niewiem jak w astrze... ja mam przetrzeń miedzy nadkolem a oponom w przednich i tylnich kołach okoła 3 cm jak jest w serii no i mam nowe amortyzatory |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2005-05-29 14:32:54 Ja mam sprezynki z Astry GSI . Auto sie sporo obnizylo i twarde jak cholera. I pasowaly bez zadnego problemu
Pzdr |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-29 21:55:38 Tak, Espero i Nexia miały takie same sprężyny w kwestii zwymiarowania, nie wiem jak z ugięciem, jednak podejrzewam że bardzo podobnie, jeśli nie identycznie.
Pozdrawiam - SpeedR |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-05-31 13:58:52 No niestety, albo stety, u mnie będzą niedługo spęrzyny Weitec'a (zaliczka wpłacona). Jak założę to opiszę wrażenia.
Ciekawe czy dobrze zrobiłem? |
Armani01 | 2005-05-31 20:59:23 Zazdroszczę
Ile kosztowały ?? |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-05-31 23:48:59
W Fosabie ??? Jeśli tak, to polecam uzbroić się w cierpliwość na kolejne pół roku, jeśli nie dłużej Pozdrawiam - SpeedR |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-06-01 07:02:50
Nie, nie w Fosabie. Z Twoją namową zrezygnowalem z nich. W innym miejscu mam ok20zł drożej, ale obiecali termin realizacji 8-10dni. Ciekawe czy będa słowni. |
markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2005-06-01 12:18:33 Witam
mam pytanie ostatnio ogladłem w sklepie sprezyny tylne do Lanosa oraz oryginalne do Espero. Ta od Lanosa jest niższa ale za to z grubszego drutu a ta od Espero oryginalna wyższa jakieś 2cm ale z cieńszego drutu. Czy zakładając sprezyny z Lanosa podniesie nam sie tył Espero czy nie? Sprzedawca powiedział że są one montowane w Espero oraz Nexii pozdrawiam markus |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-06-01 14:59:02 szczerze watpie..skad taka nadzieja skoro sa nizsze?? grubosc drutu to jedno ale po pierwsze nie musi sie to przekdac na wlasciwosci fizyczne po drugie sprezyna jest obliczona na podobne obciazenie..nie ludzilbym sie |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-06-07 14:45:35
No i już czekają na odbiór-pewnie dzisiaj. Założenie w najbliższym czasie. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-06-08 07:34:13 Już odebrane. Dzisiaj moze będa założone.
Mam małe pytanko do speców, a mianowicie: sprężyny są progresywne i pan przy odbiorze powiedział, żeby z tyłu "progresja" była na górze (ciakwe jak ma być z przodu). Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego tak powiedziaL, czy jest to tylko spowodowane kształtem sprężyny? |