Cofanie paliwka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poldek 1.6 GSI wielopunktowy wtrysk. Po kilkudniowym postoju mojego autka mam pewne problemy z odpaleniem. czy możliwe jest żeby paliwko cofało sie u mnie do zbiornika? Co ciekawsze zima przy duzych mrozach jak stał kilka dni to odpalił za pstryknięciem a teraz jak jest ciepło to są pewne problemy po kilkudniowym postoju.
Jak jezdzę codziennie to zapala na pstryczek, ale jak postoi kilka dni to jak go kręcę łapie niby sie lekko odzywa poszarpuje i gasnie. I tak kilka razy pod rzad, aż za któryms razem po przekeceniu kluczyka wchodzi łanie na obroty.
Wygląda mi na to jakby nie mógł dostac odpowiedniej dawki benzynki.

Pozdrawiam

pisaliśmy o podobnych przypadkach
TUTAJ

[ wiadomość edytowana przez: BENY dnia 2003-05-21 15:33:41 ]

Beny, ale to opis usterek silnika gaźnikowego. Tu mowa o GSI. Ale o tym też było - wyszukiwarki użyć i o pompie paliwowej do wtrysków poczytać oraz o regulatorze ciśnienia paliwa. Sporo o tym pisałem.

Mrozek:
Zapodałem w wyszukiwarce. Super wykład odnośnie ciśnień i podcieśnień w komorze paliwka Początkowo też próbowałem szukać ale nie mogłem nic odnaleźć - brakowało mi odpowiednich słów - jak użyłem twojego wzorca to od razu wyrzuciło mi dobry temat

A teraz w praktyce. Załóżmy że mam nieszczelność i po dłuższym postoju - kilkudniowym - w komorze ciśnienie spadnie.
Czy możliwe jest aby ciśnienie wyrównało się nie odpalając silnika tylko przekrecając stacyjkę kilkukrotnie? Po przekreceniu stacyjki przez 3 sekundy słychać jak pompka pompuje. Wyłączam stacyjkę, czekam klilka sekund, ponownie przekręcam stacyjkę, pompka znowu przez 3 sekundy chodzi i pompuje paliwko do komory. Wyłączam na 10 sekund znowu włączam i odpalam.
Pytanie jest takie czy pompka po kilkukrotnym przekręceniu stacyjni nie odpalając autka jest wstanie nabić komorę paliwa do 3 barów?
Było nie było jest to chyba lepsze rozwiązanie niż dłuższe kręcenie stacyjką celem napompowania komory?
pozdrówka

[ wiadomość edytowana przez: unky dnia 2003-05-22 10:04:35 ]

Cytat:
2003-05-21 20:11:19, Mrozek pisze:
Beny, ale to opis usterek silnika gaźnikowego. Tu mowa o GSI. Ale o tym też było - wyszukiwarki użyć i o pompie paliwowej do wtrysków poczytać oraz o regulatorze ciśnienia paliwa. Sporo o tym pisałem.

mea culpa

Cytat:
Pytanie jest takie czy pompka po kilkukrotnym przekręceniu stacyjni nie odpalając autka jest wstanie nabić komorę paliwa do 3 barów?

Odpowiadam krótko i rzeczowo - jest w stanie jak najbardziej, przynajmniej powinna.